Julehilsen fra Fornebulandet menighet


Opp, gledest alle, gledest no

T  1689 Thomas Kingo
O  1890 Elias Blix
M  2009 Odd Nordstoga Musikk AS

1 Opp, gledest alle, gledest no
med fagnad, fred og heilag ro
i Herren, dykkar gleda!
For Jesus, han er no så nær
og vil, då han oss heve kjær,
i kjøt og blod seg kleda.

2 Bort, sorg og saknad, or vårt sinn!
Guds gleda vil me lata inn,
at me kan Jesus fagna
med bøn og hjartans takk og tru.
Med honom skal i fred me bu,
og gleda aldri tagna.

3 Gud, lat din fred, som høgre er
enn hug og vit kan fata her,
vårt hjarta vel få vara
i Kristus Jesus, at me må
den store jolegleda få
som aldri bort skal fara!

Jul handler om fellesskap og glede, og i år kan vi endelig få feire jul sammen igjen! Etter 2 år med pandemi og restriksjoner er det igjen lov fylle kirkene i juletiden.

Noen av oss tjuvstarta på julefeiringen allerede den 11. desember. Da var det Lessons and carols-gudstjeneste i Snarøya kirke, og de fremmøtte fikk høre julens tekster og sanger i tillegg til å oppleve vakker ballett av danserne fra Viktor Trutt ballettskole. Jeg tror man må ha jula fullstendig i halsen for ikke å få julestemning av Lessons and carols. Noe av det jeg synes var finest var da Voksenkoret i Fornebulandet menighet sang Opp, gledest alle, gledest no, Thomas Kingos’ gamle salme fra 1689 som har fått nytt liv med Odd Nordstogas fine melodi fra 2009. Både tekst og melodi er så full av glede at det er klin umulig å ikke bli glad av den: Opp, gledest alle, gledest no med fagnad, fred og heilag ro. Kingo skriver ikke om den glansede julen med den overfladiske gleden og de kritthvite smilene som vi kan se mye av i disse tider. I salmen finner vi en juleglede som også tar mørket i livet på alvor: Bort, sorg og saknad, or vårt sinn! Guds gleda vil me lata inn.

Midt i gleden over jula så vet vi at jula også er en ekstra tung tid for mange, en tid som kanskje handler mer om ensomhet og utenforskap enn glede og fellesskap. I år er det ekstra mange som vil slite, med økte renter og dyr mat, strøm og bensin. I tillegg går vi inn i julehøytiden med krig i Europa! Det er forferdelig. Men det blir jul i Ukraina også. Og det blir jul i alle de hjemmene der de sliter med å få endene til å møtes. Det skal det! Det må det! For julens budskap er at lyset er sterkere enn mørket. Når Gud blir vår bror på julenatt er ingen lenger alene på jorden.

La oss denne julen ta Kingo på ordet og forsøke å ta inn Guds glede, uansett hvem vi er og hva vi baler med i livet vårt.

En velsignet jul ønskes deg av Fornebulandet menighet

Sokneprest Thomas Wagle

Tilbake